en suck av lättnad...

Fick för en stund sen besked från Angelica att Eltons första operation gick bra. Nu blir det förmodligen några tuffa veckor på sjukan i Lund, innan dom får komma hem till växjö igen. Dom mår, trots omständigheterna, bra och känner sig hoppfulla! Blev verkligen lättad av att höra det och det känns mycket bättre inför morgondagen. En sak mindre att vara orolig och ledsen för iaf...

Om ni undrar över Eltons sjukdom, så heter den iaf HLHS - Hypoplastic Left Heart Syndrome eller Hypoplastiskt vänsterkammarsyndrom. Det är en medfödd hjärtmissbildning, där hjärtats vänstra sida är underutvecklad.

(Tillståndet är både mycket ovanligt och allvarligt. Endast ca ett barn på 5000 föds med HLHS. Vad som orsakar detta hjärtfel är inte känt.

Så länge bebisen ligger i mammas mage mår den bra, då mammans hjärta via navelsträngen förser bebisens kropp med syre. Först när barnet föds och ska börja andas på egen hand uppstår problem. Det är inte alltid HLHS upptäcks vid ultraljudsundersökningar och det är svårt att upptäcka hjärtfel precis efter födseln, då barnen ser friska ut.


Under fosterstadiet finns en öppning kallad
ductus mellan lungartären och aorta (kroppspulsådern). Med hjälp av ductus kan det nyfödda barnet andas trots att hjärtats vänstra kammare inte fungerar optimalt. I normala fall behövs ductus inte efter födsel, därför påbörjas en process som stänger denna öppning när barnet börjar andas själv. Efter några dagar är ductus helt stängd. Har barnet inte fått hjälp innan detta händer, dör det av syrebrist.

I Sverige behandlas HLHS med Norwood-metoden, där blodflödena kopplas om för att kunna cirkulera trots den underutvecklade vänstra sidan av hjärtat. Metoden innefattar tre riskabla hjärtoperationer, som utförs under de första levnadsåren varav den första sker inom några dagar efter födseln. Barnet får inte ett helt friskt hjärta ens efter att de tre operationerna genomförts, men kan ändå få ett bra liv.


Den högra sidan av hjärtat får arbeta hårdare än hos ett friskt hjärta och orkar därför kanske inte ett helt liv. Detta leder till att en hjärttransplantation kan bli nödvändig efter ca tio till femton år).

Som ni förstår så är läget rätt allvarligt för honom, men vi hoppas ju på det bästa och att dom får komma hem så fort som möjligt! Kramar så länge ♥

 


Kommentarer
Postat av: Carita/Sagapo

Här uppe väntar vi i norr...som ni förstår =) Känns spännande även för oss.

Skönt att första operation gick bra lilla pojken, sänder styrkekramar till dem fast vi inte känner dom.



Kramar Carita och Peter

2010-10-31 @ 10:32:23
URL: http://levalivetharonu.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0