oldschool pitepalt

Armarna värker efter potatisrivning och den lilla slangbellan som suttit monterad bakom min högra överarm, har numer utvecklats till en fullgod triceps. Jag har nämligen satt i verket att koka palt. Egen hemmagjord palt. Eftersom det inte finns att få tag på här nere, är ju alternativet givet för att få äta dessa goda bollar! Nu är bollarna rullade och satta i vatten, så jag tänkte passa på att bjussa på receptet om nu någon känner för att smaka denna nationalrätt från piteå.

ca 4 port                                                       Fyllning
10-12 st skalade råa potatisar                 300 g rimmat fläsk            
1 msk salt                                                     1 st gul lök
3½ dl kornmjöl
3½ dl vetemjöl

Finriv potatisen och blanda den med salt och allt mjöl till en ganska fast deg (går att använda elvisp med de skruvade visparna). Fyll en stooor kastrull till hälften med vatten och häll i nån tesked salt och sätt på plattan (tar en stund innan det koker). Skär fläsket i bitar/tärningar, samt finhacka löken och blanda ihop dom. Men först: ät nåt energirikt innan du börjar.



När vattnet börjat koka kan du börja göra bollar av smeten. Gör en fördjupning och lägg i fläsket & löken. Vik över degen och lägg ner dom i pannan. Sjud under lock ca 1 timme.



zandra tipsar
  • Ha bra musik på. Jag kör på country från 60 & 70-talet för tillfället!
  • Använd inte ett nytvättat, svart linne när du river potatisen.
  • Dammsug & skura inte köksgolvet innan du börjar.
  • Måla och ge naglarna behandling efter maten. Kan hända att man råkar riva ner nån smaskig liten flisa i potatisen...
  • samt för er potatisintoleranta: tag er i akt! Kan svida så inåt helsike på händerna vid bollrullningen!
  • Och till sist: om man vill kan man hoppa över fläsket, och då kallas det för flatpalt :)



Visserligen inte världens vackraste rätt... men fy.fan.så.gott ♥

Kommentarer
Postat av: pappsen

härligt!!!! sprid denna goda nationalrätt över hela världen.De e som du säger gott så ini helvete./kram-kram

2009-02-24 @ 20:36:23
Postat av: z

haha, ja verkligen.. satt som en smäck!

2009-02-24 @ 20:45:35
Postat av: barro

kroppkakor? :)

2009-02-25 @ 09:16:09
Postat av: Elvan

Där ja, lagar mat :)

2009-02-25 @ 13:17:35
URL: http://annamika.blogg.se/
Postat av: Mickan

Inte visste jag att pitepalt och kroppkakor var samma sak! Gott och namnam!

2009-02-25 @ 22:29:19
URL: http://miickan.blogg.se/
Postat av: z

kroppkakor å palt är inte samma sak! palt är mycket godare, för det smakar inte lika mycke kryddor, har mycke mindre fläsk i mitten, är lite större och görs på rå potatis :)

såå.. nu har vi rett ut det!

får kanske koka en större sats nästa gång å bjuda alla :)

puss på er

2009-02-26 @ 07:41:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0